Woodconstruction A/S logo

CLT og limtræ: Mindre CO2, hurtig levering og montage

Det er både nemt, hurtigt og konkurrencedygtigt på prisen at bygge i træ — uden at gå på kompromis med kvalitet. CLT og limtræ har et lavt CO2-aftryk, er enkelt at montere og kan erstatte stål/beton i selv store og komplekse byggerier — enten som 100% træ eller en hybridløsning.

Byggeri i CLT og limtræ

Cross Laminated Timber

CLT er krydslaminerede massivtræselementer. Elementerne består typisk af 3, 5, 7 eller flere lag, der lamineres vinkelret lagene imellem. Sammenlignet med almindeligt limtræ betyder det, at CLT kan spænde i to retninger, hvilket resulterer i stivhed og styrke. CLT er derfor velegnet til store og høje byggerier, helt op til 20 etager.

Et biogent byggemateriale

Træ er et biogent materiale (plantebaseret), der holder i mange år. Mens det står i skoven, optager træet CO2 og fungerer på den måde som CO2-lager i hele dets levetid. Hvis du gerne vil reducere byggeriets CO2-udslip, er det derfor oplagt at bygge i CLT og limtræ.

Montage af CLT og limtræ

Design for Disassembly

CLT- og limtræselementerne monteres med skruer og beslag  og kan derfor demonteres igen. Vi bygger ud fra princippet om “Design for Disassembly“— hele konstruktion kan skilles ad og genbruges i andet træbyggeri eller andre træprodukter. På den måde cirkulerer ressourcen.

Byggeri i CLT og limtræ

Gode tekniske egenskaber

Træ har naturligt fugtregulerende egenskaber, der bidrager til et godt indeklima. I forhold til brand dimensionerer vi træet, så det lever op til gældende brandkrav. CLT-elementerne er kraftige og har en kendt gennembrændingstid, som gør at de bærende egenskaber opretholdes i lang tid. Vi tager også altid højde for akustik i processen og tilbyder løsninger hertil.

Populært, præcist, praktisk

CLT og limtræ har vundet indpas i mange andre lande og med god grund — det har ikke kun et lille CO2-aftryk, men er også enkelt at bygge med i praksis. Elementerne bliver CNC-fræset ud af ét stykke, så de passer præcist sammen, og de ankommer til byggepladsen i den rækkefølge, de skal monteres. Det resulterer i en effektiv proces og derved hurtig aflevering.

Derfor skal du bygge i CLT og limtræ

CLT og limtræ kræver mindre energi at producere end fx stål/beton, og den lavere vægt per element gør, at hver lastbil kan transportere flere elementer pr. læs. Derudover binder træet CO2 i hele sin levetid, hvilket resulterer i et negativt CO2-regnskab — til gavn for både klima og pengepung.

Vi anvender udelukkende PEFC-certificeret træ fra europæiske skove i tilvækst. Det betyder, at der plantes flere træer, end der fældes, og at der i produktionen er taget højde for at bevare økosystemet og biodiversitet.

Elementerne leveres præfabrikerede og er klar til montage allerede ved ankomst. De er lettere end betonelementer, hvilket giver flere fordele: Vi kan pakke flere elementer per lastbil og håndtere dem med færre og mindre maskiner, og montere dem med almindeligt værktøj.

CLT og limtræ kan erstatte konventionelle byggematerialer, har en kortere leverings- og montagetid, kræver færre montører og medfører mindre byggeaffald. Du kan derfor nemmere og hurtigere stå med et færdigopført byggeri, hvilket resulterer i en konkurrencedygtig totaløkonomi.